2016-11-24
Det blev dags för jaktprov och vår fantastiska svärson Pelle kom till Gotland för att gå drevprov med sin tik Fallbackskogs Frejdis (Lilla Barbro) samt med hennes syster vår egen Fallbackskogs Disa. Första dagen fick Lilla Barbro ett förstapris och ett tredjepris. Disa gick tre prov och fick ett förstapris dag 1, två förstapris dag 2 och ett förstapris dag tre. Så nu är Disa jaktchampion om domarkollegiet godkänner proven.
Fallbackskogs Frigga har också genomfört ett drevprov och även hon fick ett förstapris Det bådar gott att tre ur samma kull gjort så bra ifrån sig.
På bilden nedan sitter Pelle med Disa till vänster och Lilla Barbro till höger.
pelle-disa-barbro-fixad

Linje grå

2015-11-23
Vi ville se vad Disa har för sig i skogen så vi testade med ett drevprov. Kanske lite i tidigaste laget men eftersom hon från början hade drev bortåt en timme så fick det bli ett prov. Det resulterade i tre drev, 46+23+8 minuter och hon fick en tvåa med 22 egenskapspoäng. Det ska bli spännande att följa henne nästa säsongLinje grå2014-12-30
Så blev det äntligen drevprovsdags igen. Inte bästa väder precis med nollgradigt, blåsigt och snöfall och en temperatur som gick upp några grader under dagen. Men Freja ordnade till ett föreslaget förstapris, det tredje. Det blev en lång dag och 33,6 km jakt. Lite trött är hon allt i kväll … Nu vet vi att det är klart. Hon har blivit jaktchampion.
Freja e jakt Det vore fint att få veta vad domaren ger för egenskapspoäng men det lär dröja. Lydnaden kunde ju vara bättre för den fungerar inte till 100 %. Lite mer träning kanske?
Så här ser dagens övningar ut enligt GPS:en. Klicka för större bild.
Freja 141230

2014-11-28
Så blev det ännu ett jaktprov för Freja. Den här gången blev det östra Gotland. Det började med hare, å så en till. Både domare och vägvisare tyckte hon jagade hare bra men husse ville ju att det skulle bli rådjur. Freja kopplades och man tog matpaus. Sen släpptes hon i ny såt och då fick hon upp rådjur men efter 35 minuter stack rådjuret på långskjuts och då la Freja av och kom tillbaka för hon var trött. Till saken hör att hon jagat dagen innan och det var kanske inte helt OK. Det slutade med att domaren föreslog en 3:a och en 2:a. Så nu väntar vi bara på domarkollegiets dom.Linje grå

Freja hade korta drev första jaktåret och föredrog hare som hon höll i lite längre. Det var ju rådjur hon skulle jaga så husse var lite besviken. Det började likadant det här året (2013) men hon blev mer och mer intresserad av rå och dreven blev allt längre. Så i november fick husse skjuta det första rådjuret för henne. Frejas första bock
Det tände till ordentligt för Freja. Hon blev verkligen mycket intresserad av rådjur även om en och annan hare var kul att få på benen. Dreven gick iväg utom hörhåll så egentligen visste vi inte riktigt hur länge hon drev med skall.

Så vi beslöt att att göra ett drevprov. Den 20 december 2013 gick jag med som hundförare tillsammans med makens kompis (husse justerad i höften) och domaren. Det blev 4 timmar i skogen och Freja skötte sig fint och domaren föreslog 43 poäng och ett förstapris .  Så nu blir det ett prov till framöver.

Nytt drevprov 8 januari och även den här gången gick det bra med ännu ett föreslaget första pris. Något mer drevprov blev det inte den här vintern. Vi väntar till hösten då husse förhoppningsvis är rask och kry igen. Men det blev ett fint drev i går (19 jan 2014) på ca 90 minuter och en fin återgång. Freja var full av isklumpar och västen stelfrusen så det fick räcka.